Selecteer een pagina

Roanne van Voorst

Roanne van Voorst is onderzoeker, schrijver, journalist, (Tedx) spreker en universitair docent.

Haar boeken en artikelen zijn vertaald in verschillende talen en worden internationaal gepubliceerd.

Als ‘antropoloog van de toekomst’ richt haar onderzoek zich op wat een duurzame en wenselijke toekomst van onze wereld zou kunnen zijn. Daarbij denkt ze vooral na over wat ze ‘duurzame menselijkheid’ noemt: hoe houden we hoop in een tijdperk dat wordt gekenmerkt door klimaatveranderingen en ‘fake news’? Wat houdt ons menselijk, in tijden van robotisering? Zullen we straks verliefd worden op robots, dineren met avatars, en onze werktaken overlaten aan algoritmes? Wat is daarvan het effect op onze samenleving, en op ons individueel geluk en welzijn? En welke vaardigheden moeten we onszelf en onze aanleren, om ook in een hoogtechnologische toekomst menselijk en professioneel succesvol te blijven?

Onderzoek
Roanne heeft onderzoek gedaan over de hele wereld, van Inuit-dorpen in Groenland tot de sloppenwijken van Jakarta, van vluchtelingenkampen in Griekenland tot privéclubs in Oostenrijk; onder conflict-actoren in Myanmar en onder sexwerkers in Nederland.

In 2014 promoveerde ze (cum laude) aan het Amsterdam Institute of Social Science Research (AISSR, Universiteit van Amsterdam). Ze heeft sindsdien onder andere gewerkt als consultant voor het Deense Instituut voor Internationale Studies (DIIS) binnen een onderzoeksproject naar de toekomst van steden en was daarna verbonden aan het Internationaal Instituut voor Sociale Studies. Roanne is daarnaast lid van de Dutch Future Society, een organisatie voor professionele futuristen en trendwatchers.

Boeken en artikelen

Roanne schreef verschillende boeken en artikelen die (ook) in het Nederlands verkrijgbaar zijn. Hieronder een selectie:

Visueel vreemdgaan: de invloed van technologie op de liefde. Hoofdstuk in boek Intieme Revoluties. Praktijken van verzet in seks, liefde en zorg, Katrien de Graeve en Rahil Roodsaz (publicatie: winter 2020).

Ooit Aten we Dieren – een nonfictie werk over de toekomst van ons voedsel (Podium, 2019).

Melk is goed voor elk. Een ei hoort erbij. We zijn opgegroeid in een tijd waarin het eten van dierlijke producten volkomen geaccepteerd is. Wetenschappers voorspellen echter dat dit in de nabije toekomst taboe zal worden. Net zoals ooit heksenverbranding, slavernij en homodiscriminatie ineens niet meer konden. Over een aantal decennia zal veganistisch de norm zijn, en vragen onze kleinkinderen ons hoe we ooit dieren hebben kunnen eten. Met een optimistische blik laat Roanne van Voorst zien hoe we ons op deze toekomst kunnen voorbereiden. Ze gaat in gesprek met boeren, blikt terug op de tijd dat er giraffen werden gegeten en doet uit de doeken waar zelf tegenaan loopt als beginnend veganist. Dit maakt Ooit aten we dieren tot een onmisbaar boek voor vegetariërs, flexitariërs én overtuigde vleeseters.

Dit boek kan je leven ingrijpend veranderen. Begin vandaag nog.” – Antoinette Hertsenberg.

Lief van Je – een roman gebaseerd op waargebeurde verhalen, over de toekomst van conflict en toenemende angst voor vluchtelingen (Brandt, 2018). Ongeveer een halfuur nadat mijn broertje zijn eerste zoen kreeg, is hij onder de Van Marelbrug op het wateroppervlak te pletter geslagen. Waar houdt verantwoordelijkheid op en begint schuld? Het was lief van haar geweest – zeiden haar ouders – haar broertje een keer mee uit te nemen, maar zij wisten niet wie ze werkelijk was. Het enige wat ze nu nog kon doen, was de strijd afmaken die hij wilde beginnen in Syrië. Langzaam en onafwendbaar voltrekt het noodlot zich.

Een bijzonder krachtige en trefzekere roman, met een geheel eigen en nieuwe stem die nog dagen nadat ik het boek uit had bleef naklinken. Wondermooie zinnen en beelden volgen elkaar in hoog tempo op” – Herman Koch.

De toekomst van de liefde is single – artikel in Psychologie Magazine, 2020.

Gezondheidsapps maken onze samenleving niet beter, maar juist ongezond – online op Joop.nl, 2020.

De Beste Plek ter Wereld – nonfictie boek over de toenemende ongelijkheid in de wereld, concreet gemaakt door Roanne’s jarenlange ervaring in een Jakartaanse sloppenwijk (Brandt, 2016).
‘Ga je mee?’ roept de jongen boven het lawaai van de busmotor uit. ‘Naar de beste plek van Indonesië. Nee, ter wereld! Alles wat je maar wilt, is daar te doen. En alles wat je wilt hebben, is daar te krijgen.’ Antropoloog Roanne van Voorst besluit de jongen te volgen en komt terecht in een van de armste sloppenwijken van Jakarta. Ze blijft er meer dan een jaar, in een huis gemaakt van hout en asbest, boven op een overbevolkte rivierbank. Steeds beter leert ze haar buren en hun leefsituatie kennen: de extreme armoede, de dreiging van ontruimingen omdat de wijk illegaal is, en vooral: het hoofd te bieden aan de regelmatige overstromingen van de sterk vervuilde rivier. Op al die problemen hebben de sloppenwijkbewoners efficiënte, veelal verrassende, en vaak uiterst creatieve oplossingen bedacht, die ze hun nieuwe ‘adoptiekind’ geduldig aanleren: hoe je een bankrekening opent zonder bezittingen of onderpand, hoe je mannen verleidt, hoe je de politie moet omkopen, en hoe je een sportschool opzet met behulp van een oude badkuip en een stapel bakstenen. Op een informatieve, humoristische en persoonlijke manier geeft Roanne van Voorst een origineel inzicht in het harde, maar veerkrachtige bestaan van de sloppenwijkbewoners.

Roanne van Voorst beschrijft het ongerijmde, moderne Indonesië zoals alleen iemand kan doen die van het land houdt. De Beste Plek ter Wereld is een wonderlijk, zelfs ontroerend portret van een sloppenwijk” – Gustaaf Peek, schrijver.

“Indrukwekkend. Een liefdevol geschreven monumentje” – Eveline Stoel, schrijver.

Roanne van Voorst heeft de moed om in het rauwe leven te stappen van de allerarmsten van Jakarta, en door haar ogen beleven we hun soms pijnlijk hilarische strijd om te bestaan” – Step Vaessen, correspondent Indonesië voor Al Jazeera.

De Verhuizing – een psychologische roman over de moderne neiging van stadsontwikkelaars en bestuurders om veilige, schone en anderszins aantrekkelijke buurten te creëren op basis van data en scenario’s– en de pijnlijke resultaten daarvan in de levens van bewoners.

“Geslaagd tragikomisch debuut. De Verhuizing is een boek dat erom schreeuwt verfilmd te worden” – Hebban.

“Een messcherp psychologisch portret over menselijke verhoudingen in werk en privérelaties. (…) Er is een onderhuidse spanning voelbaar die oploopt naar het einde van het boek toe. De ontknoping is onverwacht en bijna onthutsend te noemen. Knap geschreven debuutroman van antropologe Roanne van Voorst” – Carol Tummers, NBD Biblion.

“Van Voorst schreef het zwart-humoristische De Verhuizing onmiskenbaar vanuit een groot inzicht in kwetsbare groepen èn in de menselijke psyche” – Opzij.

Van Voorst heeft met De Verhuizing laten zien dat ze haar wetenschappelijke kennis kan combineren met een vlotte schrijfstijl” – Cultuurbewust.

Lezingen en optredens

Roanne leest geregeld voor uit eigen werk op (literaire) evenementen, geeft vaak lezingen over haar onderzoek en werk, en treedt op als dagvoorzitter, moderator of presentator van evenementen. Ze staat erom bekend dat ze ingewikkelde zaken op een toegankelijke en meeslepende manier kan overbrengen. Haar antropologische werkwijze maken de lezingen extra informatief én geestig: anders dan de meeste futurologen, test zij veel van de dingen die ze bestudeert persoonlijk uit, en kan daardoor invoelend maken wat de implicaties van technologische of sociologische veranderingen zullen zijn in ons dagelijks (gevoels)leven

Roanne sprak recent onder andere op het Lowlands festival (over de toekomst van muziek, vriendschap en amusement), op het Happinez festival (over de toekomst van menselijkheid), op het jaarlijkse DSF futuristendiner (over de toekomst van ons voedsel) en op TedxAmsterdam en TedxWageningen (over een duurzame toekomst).

Download foto