Roanne van Voorst

Roanne van Voorst is onderzoeker, schrijver, journalist, (Tedx) spreker en universitair docent.

Haar boeken en artikelen zijn vertaald in verschillende talen en worden internationaal gepubliceerd.

Als ‘antropoloog van de toekomst’ richt haar onderzoek zich op wat een duurzame en wenselijke toekomst van onze wereld zou kunnen zijn. Daarbij denkt ze vooral na over wat ze ‘duurzame menselijkheid’ noemt: hoe houden we hoop in een tijdperk dat wordt gekenmerkt door klimaatveranderingen en ‘fake news’? Wat houdt ons menselijk, in tijden van robotisering? Welke vaardigheden moeten we onszelf en onze aanleren, om ook in een hoogtechnologische toekomst menselijk en professioneel succesvol te blijven? Momenteel leidt zij een internationaal onderzoek naar de toekomst van gezondheidszorg.

Onderzoek

Roanne heeft onderzoek gedaan over de hele wereld, van Inuit-dorpen in Groenland tot de sloppenwijken van Jakarta, van vluchtelingenkampen in Griekenland tot privéclubs in Oostenrijk; onder conflict-actoren in Myanmar en onder sexwerkers in Nederland.

In 2014 promoveerde ze (cum laude) aan het Amsterdam Institute of Social Science Research (AISSR, Universiteit van Amsterdam). Ze heeft sindsdien onder andere gewerkt als consultant voor het Deense Instituut voor Internationale Studies (DIIS) binnen een onderzoeksproject naar de toekomst van steden en was daarna verbonden aan het Internationaal Instituut voor Sociale Studies. Momenteel werkt ze voor de Universiteit van Amsterdam. Roanne is daarnaast voorzitter van de Dutch Future Society, een organisatie voor professionele toekomstverkenners.

Boeken

Roanne schrijft veel academische en onderzoeksjournalistieke artikelen, en schreef daarnaast zeven boeken – een aantal daarvan werden internationaal gepubliceerd. Haar meest recente boeken zijn: Met z’n zessen in bed (over de toekomst van liefde en vriendschap) en Ooit Aten We Dieren (over de toekomst van voedsel).

Lezingen en optredens

Roanne leest geregeld voor uit eigen werk op (literaire) evenementen, geeft vaak lezingen over haar onderzoek en werk, en treedt op als dagvoorzitter, moderator of presentator van evenementen. Ze staat erom bekend dat ze ingewikkelde zaken op een toegankelijke en meeslepende manier kan overbrengen. Haar antropologische werkwijze maken de lezingen extra informatief én geestig: anders dan de meeste futurologen, test zij veel van de dingen die ze bestudeert persoonlijk uit, en kan daardoor invoelend maken wat de implicaties van technologische of sociologische veranderingen zullen zijn in ons dagelijks (gevoels)leven.

Roanne sprak recent onder andere op het NVVK jaarcongres (over de toekomst van gelden en schuld), het internationaal allergologie-symposium (over de toekomst van gezondheidszorg), Lowlands festival (over de toekomst van muziek, vriendschap en amusement), op het Happinez festival (over de toekomst van menselijkheid), op het jaarlijkse DSF futuristendiner (over de toekomst van ons voedsel) en op TedxAmsterdam en TedxWageningen (over een duurzame toekomst).

VOICE-OVER DEMO – NL

VOICE-OVER DEMO – EN