Selecteer een pagina

Joël Broekaert

Joël Broekaert (1982) is restaurantrecensent en culinair journalist, bekend van NRC, Vrij Nederland en van zijn tv-programma’s Joël Lokaal, De Smaak van Joël en De Vijf Smaken van Joël. (En als bijna Slimste Mens.)

Hij studeerde Geschiedenis en Journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam. Hij begon zijn journalistieke carrière als stagiair bij NRC- en RTL-correspondenten in New York en werkte als redacteur bij nrc.next. Sinds 2012 heeft Joël zich volledig toegelegd op de gastronomie, smaak en de kunst en wetenschap van het proeven. 

Joël recenseert tweewekelijks een restaurant in NRC. Hij is een van de belangrijkste en meest gerespecteerde stemmen in culinair Nederland. Daarnaast duikt hij in de geschiedenis en wetenschap van ons eten in originele, vermakelijke en informatieve series als ‘De evolutie van het leven in zee in 10 visgerechten’ (NRC) of ‘De wereldgeschiedenis in 12 bonen’ (Vrij Nederland).

Hij eet regelmatig bij de beste restaurants in binnen en buitenland. Maar staat tussendoor ook met zijn poten in de modder. Bijvoorbeeld om zalm te vissen met de lokale bevolking in Alaska of om zout te winnen met nomaden in de woestijn van Ethiopië.

Joël maakt populairwetenschappelijke programma’s over eten voor NPO 2. In De Smaak van Joël ontrafelt hij de geheimen achter alledaagse bereidingswijzen als garen, stollen en gisten. Bereidingen die we dagelijks uitvoeren in de keuken, maar die vaak lang niet zo vanzelfsprekend zijn als ze lijken. In De Vijf Smaken van Joël onderzocht hij in vijf afleveringen de vijf basissmaken – zoet, zuur, zout, bitter en umami. 

Download foto