Selecteer een pagina

Iris van Lunenburg

Iris van Lunenburg is presentatrice en columnist.

Op dit moment is zij te zien op SBS6 als deskundige van het programma Shownieuws, waar zij de nieuwe films, series en boeken bespreekt. Ook is Iris columnist voor de stijlgids LINDA.loves en schuift zij met enige regelmaat aan bij verschillende talkshows, waaronder Op1 (over de Amerikaanse verkiezingen en in het bijzonder Kamala Harris), De Vooravond (over oa Meghan Markle en Beyoncé) en HLF8 Live (over films, series en boeken). Het afgelopen jaar was zij co-presentator van een podcast over inclusiviteit en beeldvorming voor De Volkskrant & DPG Media en inmiddels werkt zij aan een nieuwe podcast.

Iris is geïnteresseerd in nieuws, politiek en maatschappelijke ontwikkelingen, maar haar hart gaat ook sneller kloppen van kunst, cultuur en de mooiere dingen in het leven. Vooral die twee kanten combineren in haar werk, en dan bij voorkeur vanuit een vrouwelijke, feministische blik, is iets wat zij graag doet.

Iris wordt toegelaten tot de BNN University en leert hier alles over het vak van televisie maken. Van regie tot redactie en van productie tot presentatie: ze leert de fijne kneepjes van het vak van de beste mensen uit de televisiewereld. Naast de BNN University volgt ze ook de BKB Academie in Amsterdam, hét klasje voor jonge mensen met een bovenmatige interesse voor politiek, nieuws en maatschappij.

Al snel daarna neemt de carrière van de breed geïnteresseerde Iris een vlucht. In 2014 wordt ze verslaggever bij Het Parool, waarvoor ze de dagelijkse societyrubriek Schuim schrijft. Op geheel eigen wijze maakt ze elke dag een reportage van een boekpresentatie, politieke borrel of première. Een jaar later gaat ze ook aan de slag als achterpaginacolumnist voor zakenblad Quote, waarvoor ze in een wereld duikt die niet de hare is: die van de golddiggers en de mannen die van ze houden. In 2015 gaat ze voor het programma Jan Rijdt Rond (KRO-NCRV) als verslaggever op zoek naar verrassende en spraakmakende verhalen. Niet veel later presenteert ze voor LINDA.tv het wekelijkse programma Iris test, waarin ze onderzoekt hoe vrouwen reageren op actuele, maatschappelijke vraagstukken. Ook maakt ze als vlogger de serie Iris in Ivoorkust voor Het Rode Kruis en Serious Request over de behandeling van longontsteking in het Afrikaanse land. En de mini-talkshow Wat zou jij doen? in samenwerking met Netflix.

Inmiddels presenteert het multitalent met de vlotte pen en rappe tong de journalistieke documentaireserie Iris onderzoekt (NTR) over gemengde relaties en schrijft ze een wekelijkse column in de krant Metro over achtergronden bij het nieuws, social media trends en andere zaken die begin-dertigers bezighouden.

Toenemende bekendheid vergaart Iris met haar werkzaamheden als dagvoorzitter en debatleider. Ogenschijnlijk moeiteloos leidt ze de meest uiteenlopende evenementen van bedrijven en organisaties in goede banen, zoals ze dat eerder naar grote tevredenheid deed voor opdrachtgevers zoals De Volkskrant, Pakhuis de Zwijger, De Balie, De Media100 en de Rabobank.

Download foto

Instagram