Doortje Smithuijsen

Doortje Smithuijsen (1992) is journalist, filosoof, schrijver en documentairemaker.

Haar onlangs verschenen pamflet Kapitalisme is Seksisme werd lovend ontvangen en stond weken in de bestsellerlijst. Ook werkt ze momenteel aan een eigen tv-serie voor KRO-NCRV en schrijft ze columns voor De Volkskrant. Een groot publiek kent haar inmiddels ook van haar podcast VSR (Voorheen Schaamteloos Randstedelijk) en de interview-podcast Old Girls Network.

Doortje richt zich in haar werk vooral op de sociale en maatschappelijke gevolgen van digitalisering. Ze onderzoekt bijvoorbeeld onze afhankelijkheid aan telefoons en computers, de leefwereld van YouTubers en influencers, de invloed van online cancelcultuur. Eerder maakte ze voor de VPRO de documentaires Mijn dochter de vlogger, Volg je me nog? en Sociaal Tribunaal. Ze schrijft geregeld artikelen voor De Volkskrant en Vrij Nederland, en had een tweewekelijkse een column in Trouw.
In 2020 verscheen Doortjes eerste boek Gouden Bergen bij de Bezige Bij. Het kwam terecht op de shortlist van de Brusseprijs, voor het beste journalistieke boek van het jaar. In 2022 volgde Iedereen Verslaafd.

Doortje is een veel geziene gast bij radio- en tv-programma’s en geeft geregeld lezingen en presentaties over haar werk.

VOICE-OVER DEMO – NL

VOICE-OVER DEMO – EN